Ovuláció

dec 4, 2019

Az ovuláció vagy más néven tüszőrepedés

Mi is az az ovuláció (tüszőrepedés, petekilökődés)?

Ovuláció, magyarul tüszőrepedés, az a folyamat, amelynek során egy (ritkán több) érett petesejt kiszabadul a petefészekből.
Ez rendszerint a két menzesz közötti úgy nevezett középidőben történik.
A szabaddá vált petesejt a petevezetékbe kerül, majd tovább halad a méh üregébe és ezzel egyidőben beindul a progeszteron termelődés.

Általában azok tudják, ismerik és figyelik, akik babát szeretnének. De minden nőnek követni, figyelni kellene az ovulációját, mert innen tudná megállapítani, hogy vajon termel-e progeszteront vagy sem. Ugyanis abban a ciklusban, ahol nincsen ovuláció, NULLA mg progeszteron termelődik.
Minél többször marad ki az ovulációnk, annál gyorsabban fog felborulni az ösztrogén-progeszteron egyensúlyunk.
Persze, magának az ovulációnak a megléte még nem jelenti azt, hogy kielégítő mennyiségű progeszteront is termeltem (14 napon át napi kb. 20 mg-ot), de ha már egyáltalán van ovulációm, az fél SIKER hormonális egyensúly szempontjából is!

Méhnyaknyák (cervyx) vizsgálata

Méhnyak nyákunk folyamatos vizsgálatával pontosan tudjuk követni, hogy mikor mi zajlik odabent. Lássuk a ciklus különböző szakaszaira levezetve, egy 28 napos ciklust alapul véve:

  • Menstruáció (1.-5. napok): menstruációs vérzés
  • Száraz időszak (6.-9. napok): nincs vagy csak nagyon kevés a nyák. Ezek a pre-ovulációs napok többnyire terméketlenek.
  • Nedves időszak (10.-13. napok): ilyenkor a nyák még kevés, ragadós, nem nyúlós. Ezek a napok már kétesélyesek, lassan közeledünk a nagyon termékeny napok felé.
  • Termékeny időszak (14.-17. napok): a peteérés idején a nyák átlátszóvá, nyúlóssá, sikamlóssá válik (tojásfehérjéhez hasonlít), hogy megkönnyítse a spermiumok dolgát.

A legtermékenyebb nap, az utolsó ebben a szakaszban, mikor a nyák még ilyen halmazállapotú. Megvizsgálni úgy lehet, ha mutató- és hüvelykujjunk közé vesszük és elkezdjük az ujjakat távolítani egymástól.
Így:

Jó, ha a nyák sokáig nyújtható, nem szakad el. Könnyű ezt a szakaszt észlelni: pisilés előtt toalettpapírral kell a hüvelynyílást megtörölni. Ha nedves, akkor annak állagából megállapítható, hogy váladék tojásfehérje-szerű-e.
Közösülés után minimum 24 órával állapítható meg a nyák állapota ismét biztonsággal, mert a spermium állaga nagyon hasonló, így megtéveszthet minket!

Terméketlen időszak (18.-28. napok): a ciklus utolsó szakaszában a nyák kevesebb, színe fehéres, sűrűbb, egyáltalán nem nyúlik, szerepe, hogy spermiumok és baktériumok ne juthassanak be. Ez a szakasz terméketlen, a következő menstruációig tart.

Ovulációs mikroszkópok

A ciklus első időszakában a megnövekedett ösztrogénszint miatt a nyálunk kikristályosodik, azaz páfrányhoz hasonló képet fog mutatni mikroszkóp alatt.
A nyál kikristályosodását az ösztrogén hormon jelenléte okozza bizonyos  (magas) koncentráció elérése után.
Fontos részlet: mivel az ösztrogén bizonyos koncentrációban a ciklusunk első felében szinte bármikor jelen lehet, csak azokat a napokat vegyük termékenynek, amelyeken színtiszta páfrány a lencsénk. (lásd ábra)

Amint színtiszta páfrány a lencsénk, azaz tetőzik az ösztrogén szintünk (ösztrogén csúcs), az ovuláció bekövetkezte 3 napon belülre tehető.

Ahogy a fenti ábrán is látszik, 3 különböző képet láthatunk:

  • Terméketlen: több, körkörös, kerekded amorf alakzat, ilyenkor ciklusunk terméketlen szakaszában vagyunk, a teherbeesés esélye szinte nulla
  • Átmeneti: körkörös amorf alakzatok, köztük némi páfrányszerű alakzatokkal. Ilyenkor egy ún. átmeneti időszakban vagyunk, az ösztrogén koncentráció kezd emelkedni, azaz, haladunk az ovuláció felé. Az ilyen átmeneti napokon van némi esély a teherbe esésre, de csekély.
  • Termékeny: teljes felületen szálkás, kristályos, páfrányszerű alakzatok (színtiszta páfrány). Itt kezdődik a valóban termékeny időszak, valahol 3 napon belül megtörténik az ovuláció. Innentől ajánlott a szexuális együttlét, egészen addig, amíg a mikroszkóp ilyen erősen páfrányos képet mutat.

A mikroszkópot lehetőség szerint reggeli ébredés után alkalmazzuk, ne igyunk vagy együnk mielőtt nyál mintát veszünk a szánkból! Figyeljünk a nyál mennyiségére is, sem túl kevés, sem túl sok nem hoz megfelelő eredményt.

Ha napközben alkalmazzuk, előtte 2 órával ne fogyasszunk semmit!

További információ: www.fertilefocus.hu vagy www.fertilfocus.hu

LH-tesztek

Az LH tesztek alkalmazása a ciklus 8. napjától javasolt egy 28 napos átlagos ciklus estén. A 8. ciklusnaptól minden nap alkalmazandó egészen addig, amíg pozitív nem lesz. A teszt arra való, hogy az ún. LH csúcsot kimutassa, azért mert az LH csúcstól számított kb. 36 órán belül bekövetkezik az ovuláció.

Az LH csúcsot úgy mutatja ki, hogy dupla csík jelenik meg rajta (mint egy terhességi teszten). Dupla csíknak az számít, ha mindkét csík erős vagy az alsó csík még erősebb, mint a felső (kontroll) csík.
Ha babát szeretnénk, innentől, hogy megvan az LH csúcsunk, minden éjjel érdemes együtt lennünk 3 egymást követő éjszakán.

Fontos, hogy az LH szintet tesztelni nem a reggeli órákban a legjobb, főleg nem ébredés után, hanem délután 14 óra után estig bármikor. Ha lehet koncentrált vizeletből, azaz amennyiben van rá lehetőség ne közvetlenül nagy mennyiségű folyadék fogyasztása után teszteljünk, és ha lehet 1-2 óráig visszatartott vizeletből végezzük el.
Gyakorlati használata nagyban hasonlít a terhességi tesztek használatához, amikor LH-teszteket vásárolunk, kapunk hozzá részletes használati utasítást!