Mindennapi mérgeink

dec 5, 2019

Szinte észrevétlenül lopóztak be életünkbe, ételeinkbe, kozmetikumainkba, otthonainkba, szűkebb és tágabb környezetünkbe, a hormonrendszer egyensúlyát, csendben, de biztosan felborító mindennapi mérgeink. Mivel nem érezzük azonnali hatását, nem is gondolnánk, hogy a napi szinten szervezetünkbe került káros anyagok felhalmozódnak testünkben, s szerteágazó problémákat okozhatnak. A hormonrendszer károsítása kapcsán kiemelt figyelmet igényelnek az úgynevezett Xenoösztrogének, melyek olyan testidegen vegyszerek, amelyek a szervezetbe jutva ösztrogén receptorokhoz kapcsolódva, megzavarják a hormonális rendszer működését. Az ösztrogén és progeszteron egyensúlyt felborítva, az ösztrogéntúlsúly tartós jelenléte számos női probléma, és nőgyógyászati betegség alapjait teremti meg. Férfiak esetében is hasonló a helyzet.

E vegyületek napi szinten jelen vannak az életünkben: megtalálhatók a körömlakkoktól a kozmetikumokig, a háztartási vegyszerektől az ipari kemikáliákig, a csapvíztől az állati termékekig, a növényvédőszerektől a fogamzásgátlókig szinte mindenhol. Ezek az anyagok a hormonális problémák és a cikluszavarok mellett immunrendszeri és pszichés zavarokat, daganatos elváltozásokat, magzati tüszőkárosodást, fejlődési és tanulási zavarokat okozhatnak.

Néhány példa a káros vegyületeket tartalmazó termékekről:

  • kozmetikumok, körömlakkok, hajlakkok, hajfestékek, napozószerek
  • tusfürdők, samponok, testápolók, izzadásgátlók, fogkrémek
  • illatosított, fehérített termékek (parfümök, légfrissítők, intimbetétek)
  • szintetikus mosószerek, öblítők, háztartási tisztítószerek
  • lágyított műanyagok,(ételhordók, palackok, cumisüvegek, játékok)
  • Pvc-k, padlószőnyegek, festékek, lakkok, hígítók, oldószerek
  • növényvédőszerrel kezelt élelmiszerek

Ha megszabadulnál  károsanyag tartalmú termékeidtől, de nem tudod, mit használj helyette, esetleg magad is elkészítenéd testápolóidat természetes alapanyagokból, akkor személyes tanácsadás alkalmával megtudhatod, hogyan alakíthatod ki otthonodat károsanyagoktól mentesen. Megismerheted a Földbarát mosó és tisztítószereket, illetve számos olyan természetadta csodálatos növényi olajok, aromavizek, illóolajok felhasználási lehetőségeit, melyek tested- lelked ápolásában segítenek.

Keress bizalommal